Salah satu trend sekarang sebagai alternatif kepada pengiklanan seperti adsense ialah jenis advertising ‘cost per view’ berdasarkan link.  Sekarang ini ada banyak penyedia jenis ‘Social Advertising Network’ yang membayar anda melalui ‘sharing links’ atau ‘cost per view’ (CPV – Publisher).

Terdapat 2 jenis ini yang sya sertai kerana reputasinya yang sentiasa maju ke depan dan tinggi ‘bayarannya’ (average amount paid for 1000 visitors yang tinggi); iaitu AdF.ly dan Linkbucks.com. Kedua-dua Social Advertising Network ini saya gunakan di dalam beberapa website sya sebagai alternatif kepada adsense (kerana adsense terlalu ketat untuk bahagian website sya yang lain).

Bagaimanapun, antara kedua-dua penyedia publisher links ini, mana yang lebih banyak bayarannya untuk setiap pelawat? AdF.ly atau Linkbucks.com? Setelah beberapa tempoh menggunakannya, saya dapat simpulkan kedua-duanya hampir sama ‘rate’-nya.

Ada masa-masa tertentu Linkbucks.com lagi banyak, dan masa2 tertentu juga menjadi giliran AdF.ly yang banyak bayarannya (bagi 1000 views).

Tetapi setelah sya mengiranya dalam tempoh satu bulan secara purata; AdF.ly menghasilkan U$D 0.953714 (bagi 1000 views), sementara Linkbucks.com pula sekitar U$D 0.910092 (bagi 1000 views). Dalam sehari, saya mempunyai lebih 1200 views bagi satu-satu Social Advertising Network ini.


So, mana yang lebih baik? Bagi sya, kedua-duanya baik. Ia juga saling integrated – boleh gunakan untuk satu link. Justeru itu, sya gabungkannya terutamanya fail-fail yang mahu dikongsi (didownload oleh orang lain). Apabila digabungkan kedua-duanya, sekurang-kurangnya boleh mencapai lebih daripada U$D 2.00 sehari.

Bagi anda yang berminat atau ingin mencuba kedua-duanya, silalah ke link AdF.ly atau Linkbucks.com yang diberikan ini. Anda boleh klik saja di AdF.ly atau Linkbucks.com untuk apply dan cubalah menjana pendapatan sampingan seperti sya….

adios…