Urghhhh….kalau komputer anda terjangkit dengan virus, sudah tentu bengang jadinya kan? Sangat teruk jadinya…, tapi berita baiknya, kamu boleh membuang / menghapuskan virus tersebut dengan mudah dan percuma!

Bagaimana? Ikut langkah-langkah ini;

Langkah 1:
Back Up Documents, Photos and Videos.

Simpan semua maklumat penting seperti dokumen, gambar2 dll ke dalam external HD atau flashdrive.

Sila backup dan scan file2 backup ini supaya ia ‘bersih’.

Langkah 2: Reboot komputer anda ke dalam ‘Safe Mode’
Kebiasaannya, sesetengah virus sukar sangat untuk dibuang semasa dalam bukaan Windows yang lengkap. Justeru, sila reboot komputer ke dalam ‘safe mode’.

Caranya, ‘restart’ komputer anda dan ‘hit’ F8 pada keybord. Sila pilih “Safe Mode with Networking” supaya anda masih boleh melayari internet.


Langkah 3: Download Virus Scanner/Removal Tools
Untuk langkah seterusnya, Download Virus Scanner/Removal Tools yang terdapat di internet secara percuma. Ada 3 antivirus / removal tools yang recommended oleh PC Magazine and CNET iaitu;

Langkah 4: Run Virus Scanners
Selepas download, sila install dan ‘Run Virus Scanners’ tersebut. Ia akan mengambil masa sedikit. Sila ‘allow the programs’ untuk buang / delete file yang disuspek virus.

Langkah 5: Reboot Normally
Reboot semula komputer anda dan pegi ke keadaan windows normal / yang biasa (bukan ‘safe mode’). Selepas ini, sila tambah ‘keselamatan’ komputer anda.

Tambahan seterusnya, boleh baca di siniiiii

Adios…